beschrijving

CANE CORSO

Land van herkomst:     Italië
Oorspronkelijke taak:  jachthond op grof wild, kudde- en erfbewaker

UITERLIJKE KENMERKEN

Lichaam
De Cane Corso is een middelgrote tot grote, krachtig gebouwde, maar niet plompe hond. De compacte en sterke romp is ongeveer 11% langer dan de schouderhoogte. De rug is recht, breed en zeer gespierd. De brede borstkas is gespierd en vertoont een duidelijke voorborst. De staart is vrij hoog aangezet. Hij/zij wordt, in landen waar dat is toegestaan, normaal gesproken niet te kort gecoupeerd. In Nederland en in de meeste EU landen is couperen niet meer toegestaan. In rust wordt de staart laag gedragen. In gang kan de staart in het verlengde van de rug of iets boven de ruglijn gedragen worden. De benen zijn recht en goed gehoekt. Cane Corso’s hebben kattenvoeten, die aan de achterbenen iets langer zijn dan aan de voorbenen. De licht gewelfde hals heeft vrijwel geen keelhuid, is ovaalvormig en zeer gespierd.

Hoofd
De schedel is wijd tussen de oren en enigszins gewelfd. De occiput (achterhoofd) is weinig ontwikkeld. Cane Corso’s hebben een duidelijke stop. De brede en diepe voorsnuit is vrijwel even breed als lang en de neusrug is recht. De forse lippen hangen wat over. Ze zien er van voren uit als een omgekeerde ”U”. De ogen zijn middelgroot en ze hebben een alerte en intelligente uitdrukking. De oren passen met betrekking tot hun grootte bij het hoofd. Ze zijn driehoekig van vorm en worden hangend gedragen. Cane Corso’s hebben een lichte onderbeet.

Schouderhoogte
Cane Corso reuen hebben een schouderhoogte tussen de 64 en 68 centimeter en de teven tussen de 60 en 64 centimeter.

Gewicht
Het gewicht van reuen is 45 tot 50 kilo. Teven wegen tussen de 40 tot 45 kilo.

Vacht
De vacht van de Cane Corso is kort, glanzend en dicht. De vacht mag niet zacht aanvoelen.

Kleuren
Cane Corso’s zijn erkend in zwart, verschillende tinten geel en rood en in verschillende tinten grijs (blauw) en gestroomd. Een zwart of grijs masker mag zich niet achter de ogen uitstrekken. Kleine witte aftekeningen aan borst, voeten en bij de neus zijn toegestaan. De ogen zijn donker.

AARD

Karakter
De Cane Corso is een moedige, evenwichtige, intelligente, actieve en ook wel onstuimige hond. Hij/zij is aanhankelijk en trouw aan het gezin. Voor het kennelleven is dit ras niet zo geschikt; de Cane Corso hoort te midden van het gezin in huis te leven. Cane Corso’s zijn erg waaks en beschermend, maar ze laten hun stem doorgaans alleen horen als er werkelijk onraad is.

Sociale aanleg
De Cane Corso gaat goed met kinderen om. Ten opzichte van vreemden nemen ze in eerste instantie een waakzame houding aan, maar als de eigenaar zegt dat het goed is, dan is het ijs snel gebroken. De omgang met huisdieren, waaronder katten, is goed, mits de hond goed met deze dieren gesocialiseerd is. Ten opzichte van andere honden kunnen ze strijdvaardig zijn.

OMGANG

Verzorging
De Cane Corso heeft erg weinig vachtverzorging nodig. Tijdens de verharingsperiode biedt een rubberen massagehandschoen uitkomst om de dode en losse haren effectief uit de vacht te verwijderen. Houd de nagels kort.

Opvoeding
De Cane Corso leert doorgaans vlot en gemakkelijk, maar is in doorsnee niet zo geschikt voor beginnende liefhebbers. Een Cane Corso past uitstekend bij rustige mensen die een natuurlijk overwicht op honden hebben. Wordt de pup in een harmonieuze omgeving consequent opgevoed, dan heeft hij/zij alle kans om uit te groeien tot een stabiele en betrouwbare hond. Laat hem/haar als pup veel kennismaken met allerlei verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij/zij er later stabiel op reageert. U hoeft niet bang te zijn dat de hond hierdoor bij volwassenheid minder waaks of beschermend zal optreden; het beschermende is iedere Cane Corso aangeboren en hij/zij zal er beslist zijn als het nodig is. Extra aandacht moet in de puppytijd uitgaan naar het socialiseren met andere honden om te voorkomen dat hij/zij later grif ingaat op soortgenoten die hem uitdagen voor een krachtmeting.

Beweging
De Cane Corso is een actieve en bezige hond die u onvermoeibaar urenlang zal kunnen vergezellen. Lopen naast de fiets, balspelletjes, apporteren en talloze andere vormen van lichaamsbeweging spreken hem/haar aan. En komt u dat een keer niet uit dan past deze hond zich in de regel aan. Een Cane Corso die buitenshuis voldoende beweging krijgt, is in huis vrij rustig.

Gebruiksmogelijkheden
Cane Corso’s worden tot dusverre voornamelijk gehouden als gezelschapshond, al zijn er ook mensen die met dit ras goede resultaten hebben bereikt in diverse hondensporten.

 

bron: 'De grote honden encyclopedie' van Esther Verhoef, Rebo Productions